Lehdistötilaisuus Toisessa Elämässä

marraskuu 27, 2008 at 5:32 pm 3 kommenttia

Siitä on puolitoista vuotta, kun viimeksi kävin pyörähtämässä Second Lifessa. Pari kertaa kävin silloin katsastamassa, mistä on kyse, ja Helsingin Euroviisujen aikaan jopa hetken hengailin siellä viisuja seuraamassa. Oikeasti en kuitenkaan koskaan intoutunut koko jutusta, vaikka lentäminen ja puihin törmäily ihan viihdyttävää olikin.

Tänään tuli kuitenkin sopivan hyödyllinen syy uskaltautua verestämään lentotaitoja. Joensuun yliopisto järjesti Second Life -saarellaan lehdistötilaisuuden sosiaalisesta mediasta matkailumarkkinoinnissa [opas], mikä aiheena liittyi sopivasti menneisiin sekä tuleviin töihin.

Oli tavallaan ihan jännää istua siellä penkillä parinkymmenen muun kiinnostuneen seurassa ja kuunnella esityksiä Joensuusta. Sen verran toimiva konsepti, että lehdistötilaisuuksia järjestetään varmasti vastakin virtuaalisesti. (Tokihan niitä siis on järjestetty aiemminkin, vaikka itse olinkin noviisina paikalla tänään.) Mutta vähän lisää potkua kaipaisin konseptiin. Miksi mennään sillä samalla kaavalla kuin perinteisissä tilaisuuksissa, kun kaikkea jännääkin pystyisi tekemään?

Miksi me istuimme hiljaa siellä penkeillämme? Kuka kuunteli, kuka teki omalla koneellaan muuta. Itse keskityin itse asiassa aika vähän itse sisältöön ja tajusin, että olisin monologien sijaan kaivannut enemmän keskustelua, joka koitti vasta tilaisuuden lopussa ja johon otti osaa vain muutama. Sitäkin oli vähän hankala seurata chatissa, kun useampi teema eteni siinä yhtä aikaa.

En edes tiedä, keitä ne muut ihmiset olivat siellä. Tuolla olisi houkuttelevan helppoa toteuttaa ihmisten tägipilviä ja visualisoida ties miten, mistä asioista ihmiset ovat kiinnostuneita, miksi tulivat paikalle ja millaisia kontakteja he voisivat kaivata. Ammatillista deittailua siis kaipasin. Mielestäni loistava esimerkki SecondLifen mahdollisuuksien hyödyntämisestä on esim. se äänestyskäytäntö, että ihmiset voivat siirtyä mielipiteensä mukaiseen paikkaan kokousalueella. Liikkuminen on vähemmän häiritsevää kuin perinteisissä kokouksissa, joten sitä voidaan käyttää myös hyödyksi. Syntyvät ryhmittymät näyttävät sitten helposti yleiskuvan siitä, mitkä asiat saavat eniten kannatusta salissa. Samaa ryhmäytymistä voisi soveltaa myös hyödyllisten kontaktien etsiskelyyn.

Summa summarum: Kyllä, tahdon jatkossakin osallistua SL-tapahtumiin, mutta hiukan innovatiivisempia herkkuja kaipaisin mukaan. Toisaalta tänään riitti kyllä haastetta ihan vaan kävelyssä ja toisten törmäämiseltä välttelyssä. 😉

Mainokset

Entry filed under: koettua. Tags: , , .

Nettivieraana Tietoyhteiskunta-akatemiassa Sivustaseuraajana nuorten netissä

3 kommenttia Add your own

 • 1. Outi  |  marraskuu 28, 2008 10:40 am

  Itse pönötin tässä SL-lehdistötilaisuudessa salin etuosassa ja oli oikein hauska katsella, kun SL-noviiseja ”roikkui ilmassa” tietämättä, miten pääsisivät hallitusti alas ja istumaan. Itsekin taapersin mutkatietä salin etuosaan, koska avattaren ohjailu on vielä vähän hakusessa.

  Olet oikeassa, että SL-tilaisuuteen olisi voinut kehitellä paljon innovatiivisempia osallistumisen tapoja. Se on hyvä idea ja pitää laittaa muistiin vastaisuuden varalle.

  Järjestäjinä olimme kuitenkin ihan ihmeissämme, että niin monet saapuivat paikalle. En laskenut tarkalleen osallistujien määrää, mutta kolmenkymmenen tienoilla se pyöri.

  Itse pönötystilaisuuden jälkeen joku avattarista kysyi, milloin tilaisuus jatkuu beach partyn merkeissä. Osa porukasta jatkoi jutustelua rantatuoleilla ja osa lensi taas taivaisiin ja reaalimaailmaan.

  Esimerkiksi Metaversal Artsin SL-julkkareissa on pistetty jalalla koreasti ja kuunneltu musiikkia. Meidänkin olisi pitänyt keksiä jotain sellaista. Onneksi keskustelu kävi melko vilkkaasti sen jälkeen, kun puheet oli pidetty.

  Tämä oli meille ensimmäinen kerta, kun järjestimme lehdistötilaisuuden Second Lifessa. Kaiken kaikkiaan siitä jäi hyviä kokemuksia ja jatkossa osaamme varmasti tehdä tilaisuudesta vuorovaikutteisemman.

  Kiitos vinkistä! Otamme siitä vaarin.

  Vastaus
 • 2. Outin ideat » Blog Archive » ABC:n julkkarit  |  marraskuu 28, 2008 11:37 am

  […] Pirjolta palautetta, että tilaisuuden sisältö olisi voinut olla kekseliäämpää. Niin olisi voinut. […]

  Vastaus
 • 3. Pirjo  |  marraskuu 28, 2008 1:19 pm

  Olin minäkin siellä jatkoilla: arkkitehtuuriopaskierroksella ja tanssahtelemassa. Ihan hauskaa oli ja opin ehkä hitusen paremmaksi SL-käyttäjäksi samalla. 🙂

  Ehkä tuo keskustelun vilkkaus on sellainen suhteellinen käsite. Onhan se totta, että reaalimaailman tilaisuudessa tuskin olisi tullut noinkaan montaa kommenttia, mutta netissä on yleensä tottunut vilkkaampaankin ajatusten vaihtoon. Itse poikkesin tiedotustilaisuudesta useampaan kertaan Jaikuun juttelemaan, kun hiljaa istuminen tylsistytti mutta kesken tilaisuuden SL:ssä chattailu olisi tuntunut epäkohteliaalta. (Toisin kuin siinä aiemmassa web-tilaisuudessa, jossa ei tullut lainkaan sitä perinteistä luentosalivaikutelmaa vaan ilmapiiri oli jotenkin rennompi.)

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kategoriat


%d bloggers like this: