Sivustaseuraajana nuorten netissä

tammikuu 5, 2009 at 12:13 pm 4 kommenttia

Vietin viikonloppua teini-ikäisten sukulaispoikien kanssa ja – kuten arvata saattaa – pääsin oppimaan paljon uutta. Paitsi luistelemaan hokkareilla ja pelaamaan jääkiekkoa, myös hahmottamaan hitusen nuorten netinkäyttöä.

En aio tehdä mitään yleispäteviä tulkintoja kolmen pojan tietokoneella näpertelystä, mutta muutaman havainnon rohkenen silti kirjoittaa.

 • Tiesin jo sen, että sähköposti on out, mutta yllätyin siitä, etteivät kaikki yläasteikäiset tarvitse edes meseä tai skypeä sen tilalle. Kommunikointi tapahtui pelisivun chatissa.
 • IRC elää ja voi hyvin, eikä kyse ollut edes galleriasta. Itse kuvittelin jo aika päiviä sitten, että visuaalisuus ja kivat käyttöliittymät ajoivat tekstipohjaisen ircin yli nuorten keskuudessa, mutta ei. Lukioluokka vietti joululomaansa irc-kanavallaan aamusta iltaan.
 • Aikuisten on kovin vaikea hahmottaa nuorten sosiaalista nettiä ja sen käyttäytymissääntöjä. Myös niiden, jotka luulevat itse hallitsevansa sosiaalista mediaa. Tietokonetta käyttämättömiä vanhempia käy sääliksi, jos he eivät edes ymmärrä, että lapset osaavat kyllä kiertää salasanaestot, aikarajoitukset jne.
 • Nettiin voi jäädä jumiin samalla lailla kuin kirjan lukuun, urheiluun tai mihin tahansa. Tietokoneella olisi (verrattuna kirjaan) periaatteessa kaikki mahdollisuudet ohjata käyttäjää välillä myös pois koneen ääreltä. Ovatko kaikki nettipelien suunnittelijat kuitenkin niin itsekkäitä, että ihmiset halutaan ennemmin houkutella riippuvaisiksi kuin kohtuukäyttäjiksi?

Sivustaseuraajana oli jännä muistella, miten itse käytti nettiä samanikäisenä ja miten käyttökulttuurit ovat vuosien varrella muuttuneet. Ovathan ne. Yläaste- ja lukiovuosien aikana en tainnut käydä internetissä kuin kymmenisen kertaa kääntymässä.

Niin, ehkäpä en tosiaan tee nykynuortenkaan nykykäyttäytymisen pohjalta suuria tulkintoja siitä, miten nettiä käytetään kymmenen vuoden kuluttua työelämässä. Liekö mitään nettiä edes olemassa enää silloin.

Mainokset

Entry filed under: koettua. Tags: , , , .

Lehdistötilaisuus Toisessa Elämässä Netittömien hetkien kaipuu

4 kommenttia Add your own

 • 1. Suvi  |  tammikuu 9, 2009 9:01 am

  Mielenkiintoista, että IRC elää ja voi hyvin. Ne nuoret, joiden kanssa olen tekemisissä, puhuvat lähinnä galtsusta ja olen miettinyt, mahtavatko edes tietää, mitä se IRC siinä galtsun nimessä tarkoittaa. He ovat tosin hieman nuorempia kuin seuraamasi irkkaajat eli ala- ja yläasteikäisiä.

  Vastaus
 • 2. Pirjo  |  tammikuu 9, 2009 9:59 am

  Mullakin oli samanlainen mielikuva IRC:istä, ja voihan se olla, että aika pieni vähemmistö teineistä käyttää sitä aktiivisesti. Nyt sain kuitenkin sen kuvan, että yhden luokan suunnilleen kaikki oppilaat olivat aktiivikäyttäjiä.

  Tuossa on varmaan sama ilmiö kuin kaikissa muissakin kanavissa: ihmiset käyttävät sitä kommunikaatiotapaa, jota kaverit käyttävät. Paikallisesti voi sitten olla käytössä valtavirrasta poikkeavia viestittelymuotoja.

  Vastaus
 • 3. kasvio2000  |  tammikuu 10, 2009 11:09 am

  Samaa olen havainnoinut. Sekä nettisivujen että Ircin suhteen. Ehkä ”galtsu” on turvallinen tapa aloittaa Irccaaminen ja siirtyä siitä oikealle Irc-foorumille keskustelemaan nopeammin, estottomammin ja ehdottomasti valvomattomammin.

  Itse pyörin eri foorumeilla (toimin nuorten parissa) ja koen koko ajan haasteena sen uusimman massajutun löytämisestä. Ehkä se ei ole enää edes mahdollista, koska foorumeita on paljon. Aallonharjalla olisi hyvä ja mukava olla, mutta miten pääset siihen harjalle kun et itse ole nuori?

  Vastaus
 • 4. Pirjo  |  tammikuu 10, 2009 2:24 pm

  ”Aallonharjalla olisi hyvä ja mukava olla, mutta miten pääset siihen harjalle kun et itse ole nuori?”

  Niinpä niin… Itse ainakin epäilen välillä, että vaikka nuorilta kyselisi netinkäytöstä tai pääsisi jopa samoihin chatteihin mukaan, niin kyllähän ne osaavat meitä vanhoja huiputtaa halutessaan ja pitää omat jännät juttunsa omana tietonaan. 😉

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kategoriat


%d bloggers like this: